pijl

Ik kan je nog niet missen

Als de laatste foto vervaagt en de pianomuziek wegebt neemt de vader van José plaats achter het katheder. Hij vertelt met zachte stem liefdevol over zijn dochter José en over de bijzondere band die zij altijd gehad hebben. Het afscheid van haar doet hem zichtbaar pijn, hij moet zijn verhaal af en toe onderbreken om zich te herpakken met een slokje water. “Wat ontzettend moedig”, denkt Lieke, “dat hij het woord neemt op de uitvaart van zijn eigen dochter!”

Via de livestream kan Lieke hem goed zien en horen. Elke zin die hij zegt raakt haar, elk woord neemt ze op. [...]

lees verder →


Wat heeft corona met jouw leven gedaan?

Ik ben heel blij dat de afname van coronabesmettingen mij meer ruimte geeft in mijn leven. Ik geniet weer volop van ontmoetingen met mijn vrienden en familie. Ook al is dat vooral buiten en zonder dat ik ze even vast kan pakken. Het is een hele verbetering vergeleken met de afgelopen maanden. Waarin ik het leven als alleenwonend best lastig vond en de situatie met corona mij persoonlijk ook raakte. Ik had eigenlijk niet eens zo in de gaten wat het nou eigenlijk met me deed ….

Het is in het staartje van de winter, als corona mijn leven gaat [...]

lees verder →


Ik mis hem zo

Gisteren was het Allerzielen en vandaag zie ik Joke in mijn praktijk. Ze is blij dat Allerzielen weer voorbij is, het is voor haar een lastige dag. De hele dag ziet ze allerlei berichtjes, gedichtjes en verhalen over mensen die gemist worden. Joke heeft genoeg aan zichzelf, op die dag houdt ze zich afzijdig van tv en social media.

Drie jaar geleden is haar man Jos plotseling overleden, hij kreeg een hartstilstand. Er was geen enkele aanleiding om dit te verwachten. Het was “als een donderslag bij heldere hemel”, zo omschrijft Joke het. Na de uitvaart pakt ze al snel haar werk weer op. “Wat [...]

lees verder →


BOOS

Karen is naar me toe gekomen omdat ze de afgelopen tijd meerdere keren heel erg boos is geworden. Als een donderslag bij heldere hemel valt ze uit, tegen haar vriend Eric of een van haar vriendinnen. "Voor de rest gaat het best aardig met me hoor!", beweert ze vervolgens heel nadrukkelijk. Ze voelt zich hooguit wat vlak en heeft weinig energie. 

Toen Karen net mijn praktijkruimte binnenkwam lachtte ze. Het viel me toen op dat haar ogen niet meededen. Ik vertel haar wat ik net zag. Karen vertelt me dat ze erg haar best doet om een opgewekte indruk te maken. Ze voelt zich er schuldig over dat ze steeds zo boos [...]

lees verder →


Ik denk dat het kriebelt!

De afgelopen jaren heb ik veel mensen ontmoet in mijn cursussen en workshops en hen iets mogen leren over massage. Eén situatie met Mieke is me erg bij gebleven. Ze liet me weer zo mooi zien dat denken en voelen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
 
Nadat ik de voetmassage heb voorgedaan gaan de deelnemers in tweetallen met elkaar oefenen. Mieke neemt als eerste plaats op de massagetafel en Josine gaat haar voeten masseren. Al snel geeft Mieke aan dat ze de voetmassage vindt kriebelen. Ik kijk samen met Josine hoe zij haar aanraking en behandeling kan aanpassen [...]

lees verder →