pijl

Ik denk dat het kriebelt!

De afgelopen jaren heb ik veel mensen ontmoet in mijn cursussen en workshops en hen iets mogen leren over massage. Eén situatie met Mieke is me erg bij gebleven. Ze liet me weer zo mooi zien dat denken en voelen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
 
Nadat ik de voetmassage heb voorgedaan gaan de deelnemers in tweetallen met elkaar oefenen. Mieke neemt als eerste plaats op de massagetafel en Josine gaat haar voeten masseren. Al snel geeft Mieke aan dat ze de voetmassage vindt kriebelen. Ik kijk samen met Josine hoe zij haar aanraking en behandeling kan aanpassen zodat de kans op kriebelen minimaal is.
 
Bij het masseren van de tweede voet zegt Mieke dat het nu echt nog meer kriebelt. Ze kijkt er ongemakkelijk bij. Het verbaast me wat ze zegt. Ik observeer Josine en zie dat zij op stevige manier masseert. Ik vermoed dat de oorzaak van het kriebelen toch iets heel anders is.

Psychosociale therapie zwolle cherry-blossom-1209577 640

Ik vraag Mieke of ze haar ogen eens wil dichtdoen. Dan vraag ik haar om met haar aandacht naar haar voet te gaan. Ik vraag haar waar te nemen wat er te voelen is in haar voet. En hier even de tijd voor te nemen. Na een korte stilte doet Mieke haar ogen weer open. "Het kriebelt helemaal niet!", zegt ze verbaasd. Ik vraag haar te beschrijven wat ze dan wel voelt in haar voet.

Mieke sluit haar ogen weer en gaat met haar aandacht terug naar haar voet. Ze vertelt: “Ik voel Josine haar handen, die zijn lekker warm. Mijn eigen voet is niet heel warm. Ik voel dat de massage mijn voet wakker maakt en meer ontspant. Hij voelt lekker zwaar.”

Mieke was er blijkbaar bang voor dat de voetmassage zou gaan kriebelen en 'denkt' het dan ook echt te voelen. Waarschijnlijk heeft ze in haar hoofd ooit de aanname gedaan dat het kriebelt als iemand aan je voeten komt. Misschien is ze als kind een keer geplaagd door een broer die haar onder de voeten kietelde. Het is voor mij weer zo’n fascinerend voorbeeld van hoe hoofd en lichaam een geheel vormen en elkaar beïnvloeden. En wat fijn dat Mieke nu kan genieten van een voetmassage!

Nou gaat het in het geval van Mieke om een redelijke onschuldige aanname. Je kunt je voorstellen dat er ook aannames zijn die je leven flink kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld 'Mij lukt nooit iets' of 'Ik ben niet de moeite waard'. Dit soort aannames kunnen je leven behoorlijk vergallen. Geloof me; iedereen doet in de loop van zijn of haar leven zulke aannames. Vaak al tijdens je jeugd. Het is dan ook belangrijk dat je je bewust wordt van je gedachtes en die onderzoekt. Door zelfonderzoek ontwikkel je je op een positieve manier. Je krijgt daardoor meer grip op je leven en kunt bewustere keuzes maken. Je wordt dan minder geleid door gedachtes die jou niet helpen!


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf veertien in cijfers: