pijl

Hoe kan ik het anders doen?

Bepalend voor je welbevinden en geluk is niet wat je overkomt in je leven, maar hoe je hiermee omgaat. Een mens die een gezonde en stevige basis heeft kan een hoop aan. We krijgen van alles mee vanuit onze opvoedingen we ontwikkelen vaardigheden in de loop van ons leven. Daarnaast bouwen we een netwerk op van mensen om ons heen waar we op terug kunnen vallen. Als er dan iets naars gebeurd, zoals het verlies van een dierbare, dan kunnen we dat over het algemeen wel verwerken. Ook al gaat het misschien anders dan je dacht en duurt het misschien langer dan je zou willen.

lees ook mijn blog 'Waarom overvalt het me steeds zo?! 

Helaas is het niet altijd zo eenvoudig. Het vraagt een goede innerlijke houding om met het verlies van een dierbare om te kunnen gaan. Die innerlijke houding heb je misschien niet helemaal ontwikkeld of het lukt je niet het  verlies op dit moment van je leven goed te hanteren. Bijvoorbeeld omdat het te heftig is.Psychosociale therapie zwolle afbeelding Hoe kan ik het anders doen

Je innerlijke houding bepaalt hoe je omgaat met een ingrijpende verandering als het verlies van een dierbare in je leven en met de verschillende gevoelens die hierbij horen. Sta je open voor wat je voelt en kun je je gevoelens op z’n tijd helemaal toelaten? Durf je stil te staan bij wat het met jou doet dat de ander er niet meer is en jouw leven ingrijpend veranderd is?

Of vermijd je liever je gevoelens en praat je er maar niet over? Wordt je er misschien boos over dat dit jou is overkomen? Ga je je gevoel uit de weg en zoek je bijvoorbeeld afleiding door je in je werk te storten of snel een nieuwe relatie aan te gaan?

Het verlies van je dierbare is een voldongen feit, je kunt er met geen mogelijkheid omheen. En nee, dat is niet fijn en kan hartverscheurend en langdurig pijnlijk zijn. Om op een goede manier door de periode van rouw heen te komen is het nodig dat je deze werkelijkheid langzaam maar zeker accepteert, en alle aspecten die hierbij horen. Het vraagt om een geduldige en liefdevolle houding naar jezelf om elke dag opnieuw te durven ervaren hoe het met je gaat en hoe je je voelt.

Dus verzamel moed en praat over je verlies, al schaam je je voor al je tranen. Kijk bij je zelf naar binnen en durf te voelen waarom het je zo boos maakt. Stop met steeds maar te werken en regel lege uren waarin je op een rustige plek tot stilstand komt en voelt wat er allemaal in je leeft. Het verdriet voelt misschien te groot en je bent misschien bang dat je nooit meer zult ophouden met huilen als je eenmaal begint. Maar geloof me, je gevoelens kunnen je overspoelen als golven, ze zullen echt ook weer wegebben. En dan kan het weer even rustig worden in je.

Het vraagt moed om je gevoelens te laten komen en te laten gaan. Maar je innerlijke strijd van verzet hiertegen, kost je veel energie en levert je veel stress op. Je kunt je energie beter gebruiken om het verlies heel voorzichtig toe te laten en te leren accepteren. Je kunt de rust die hierdoor elke keer een beetje meer ontstaat, inzetten om je af te vragen hoe je verder kunt en wilt met je leven. En hoe je degene die je moet missen een blijvende plek in jouw leven kunt geven. Het verdriet zal niet over gaan, maar je kunt wel leren er mee om te gaan en je kunt het een bewust deel van je leven maken.

Lukt het je zelf niet om goed met een verlies om te gaan? Neem dan op een andere manier weer zelf de regie over je leven. Vraag hulp aan mensen die je vertrouwt of schakel een professional in. Zorg dat je op welke manier dan ook weer meer grip op je leven krijgt.

Lees meer over rouw en verlies 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf negen in cijfers: