pijl

Wat ga jij doen?

We mogen weer! En wie heeft het er niet over?! De zomer is volop aanwezig en we willen optimaal gaan genieten van onze vakantie. Zeker na het afgelopen jaar, waarin onze bewegingsvrijheid behoorlijk beperkt was. We willen weer achter de horizon kijken, nieuwe plekken bezoeken en soms ook uitdagingen aangaan. We hebben het nodig om er even helemaal uit te gaan, even helemaal loskomen van ons dagelijks leven. Uitrusten, ontspannen, genieten en opladen!

Dat vakantie ook minder leuke kanten heeft, dat hoor je pas als je gaat doorvragen. Het lijkt erop dat vakantie toch vooral een succesverhaal moet zijn. En we hebben het maar niet over de dingen waar je tegenaan loopt met een vakantie.

Een kennis van me wil eigenlijk helemaal niet op vakantie. “Ín een huisje of hotel is het toch altijd maar behelpen. Ik mis altijd wel een aantal dingen die ik thuis wel heb. Thuis heb ik alle luxe die ik wil en geen gedoe. Ik blijf net zo lief thuis."

Psychosociale therapie zwolle afb website Wat ga jij doen

Als alleenstaande op vakantie gaan is ook vaak wat ingewikkeld. Tuurlijk kun je alles doen wat stellen ook doen, maar het voelt toch anders in je eentje. En het is minder gezellig. Het contact op vakantie met een vriend of vriendin blijft vaak net zo lang goed als verse vis; drie dagen. Je gaat je daarna toch ergeren aan elkaar. Als je het daar dan samen niet over kunt hebben wordt de rest van de vakantie knap ingewikkeld.

Ik ken mensen die pas vertrekken naar hun vakantiebestemming als hun huis helemaal opgeruimd en schoon is, zelfs de ramen moeten gelapt zijn. Dat is hard werken voor je dan weg kunt. Het organiseren van alles wat wel en niet mee moet op vakantie kan ook de nodige stress opleveren.

Een lange rit naar de plek van vakantie is soms onvermijdelijk maar kan er flink inhakken. Zo snel mogelijk zoveel mogelijk afstand afleggen maakt dat je gesloopt aankomt. En de rit zelf zal niet al te ontspannen zijn geweest, ook niet tussen jou en je medereizigers.

Of ken je die: “Mijn vakantie begint over drie weken, ik moet op mijn werk de komende weken nog wel heel veel doen”. En dan kom je terug van vakantie en dan heeft het werk zich opgestapeld voor je; “Ik heb  nog heel wat werk in te halen.”

Natuurlijk, het valt allemaal in het niet bij de mooie momenten die vakantie je brengen. Maar het mag toch best even gezegd worden dat er ook minder leuke kanten aan vakantie zitten. Bepalend hierin is uiteraard hoe je zelf met de dingen omgaat.

Neem je voldoende voorbereidingstijd, wat al veel voorpret geeft en waardoor je rustig kunt vertrekken? Waarom moet je huis zo schoon, zou het ook minder kunnen en voor wie doe je dat eigenlijk? Heb je veel behoefte aan controle of ben je gevoelig voor stress, waardoor je maar moeilijk om kunt gaan met een andere omgeving? Wat maakt dat je zo snel mogelijk op je bestemming wilt zijn, zou je ook de reis als een onderdeel van je vakantie kunnen ervaren? Hoe verantwoordelijk ben je of voel je je voor je werk en is dat niet anders te organiseren?

Het plaatje van je vakantie kan er zo prachtig uit zien. Soms is het alleen lastig dat je ook jezelf meeneemt op reis. Maar neem het niet voor lief, misschien tijd om het dit jaar eens anders te gaan doen?! Hoe dan ook, ik wens je een fijne vakantie! En ik hoop dat je uitgerust, ontspannen en opgeladen terugkomt.

Wil je hier verder met me over praten?

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf acht in cijfers: