pijl

Ik mis hem zo

Gisteren was het Allerzielen en vandaag zie ik Joke in mijn praktijk. Ze is blij dat Allerzielen weer voorbij is, het is voor haar een lastige dag. De hele dag ziet ze allerlei berichtjes, gedichtjes en verhalen over mensen die gemist worden. Joke heeft genoeg aan zichzelf, op die dag houdt ze zich afzijdig van tv en social media.

Drie jaar geleden is haar man Jos plotseling overleden, hij kreeg een hartstilstand. Er was geen enkele aanleiding om dit te verwachten. Het was “als een donderslag bij heldere hemel”, zo omschrijft Joke het. Na de uitvaart pakt ze al snel haar werk weer op. “Wat heeft het voor zin om bij de pakken neer te gaan zitten?!”, is haar motto. Ze gaat binnen het bedrijf een nieuwe uitdaging aan in een functie die haar uitdaagt en lekker bezighoudt. Veel tijd en rust om stil te staan bij haar verdriet is er niet. En dat is precies wat Joke wil.

Totdat haar lijf haar tot stilstand dwingt. Oververmoeid en met hartkloppingen komt ze bij de huisarts terecht. Die vertelt haar dat ze een burn-out heeft en voorlopig thuis moet blijven. De huisarts raadt haar ook aan om eens tijd te nemen om haar verlies te verwerken.

Psychosociale therapie zwolle foto blog Ik mis hem zo

Dat is makkelijk gezegd, maar Joke heeft geen idee hoe ze dat moet doen. Ze is gewend om in moeilijke situaties haar schouders er onder te zetten en door te gaan. “De tijd heelt alle wonden, toch?” Als je je rot voelt troost je jezelf met een bakkie troost, een wijntje of een mooie film. Dat werkt allemaal niet meer, Joke kan alleen nog maar huilen en daarvan raakt ze in paniek.

Joke heeft al jong geleerd dat je je emoties niet laat zien. Daar was in het gezin waarin zij opgroeide geen ruimte voor. De winkel nam vader en moeder volledig in beslag en ze waren altijd druk. Van de kinderen werd verwacht dat ze zoveel mogelijk hielpen. Er was geen aandacht voor ‘gevoeligheden’.

Het afgelopen jaar heeft Joke geleerd om anders om te gaan met zichzelf en haar gevoelens. Als ze zich nu niet lekker voelt gaat ze zitten, laat haar gevoelens toe en heeft hier alle aandacht voor. Eerst deed ze dat alleen in de sessies, ze was bang dat ze anders nooit meer op zouden houden met huilen. Maar langzamerhand krijgt ze het vertrouwen dat haar verdriet ook wel weer afneemt als ze het alle ruimte geeft. En dat ze er voor zichzelf kan zijn als dat nodig is. 

Er is hierdoor veel veranderd voor Joke. Nog steeds kan ze intens verdrietig zijn als ze Jos mist. Maar gek genoeg doet dat haar tegelijktijdig ook heel goed. Ze is nu regelmatig met hem bezig. Ze schrijft veel over de jaren met hem en de herinneringen die ze hier aan heeft. Het maakt eigenlijk dat Jos weer wat dichterbij haar komt, weer meer deel uitmaakt van haar leven. Dat geeft haar een goed en rijk gevoel.

Als we de sessie afronden vertelt Joke hoe Jos haar altijd verraste met leuke uitstapjes. Dat vond ze heerlijk, de aandacht die hij zo aan haar besteedde. Ze heeft besloten dat ze een aantal van die plekken opnieuw gaat bezoeken. Om daar stil te staan bij Jos en wat ze samen beleefden. Er staan tranen in haar ogen als ze dat vertelt. Ze vindt het heel spannend, maar ze voelt dat ze het ook graag wil doen. Het raakt mij ook, ik ben trots op haar dat ze zulke grote stappen zet. Allerzielen zal volgend jaar vast anders zijn voor Joke!

Lees meer over mijn lichaamsgerichte therapie

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf dertien in cijfers: