pijl

Lijkt het er op dat je er enkel met je gezonde verstand niet komt?

Psychosociale_therapie_zwolle_Als_het_je_enkel_-_het_verschil_voelen.png

“Ik moet nu eerst gewoon vakantie nemen. Een paar weken rust en dan met frisse moed en goede voornemens gaat het me wel weer lukken. Het is gewoon een kwestie van volhouden!” Terwijl Suze dit heel stellig naar mij uitspreekt laat haar gezicht zien dat ze er eigenlijk niet meer in gelooft.

Suze loopt voor de zoveelste keer tegen hetzelfde aan: ze vindt haar opleiding heel belangrijk maar het lukt haar niet om het vol te houden de thuisopdrachten te doen en de papers te lezen. Op de een of andere manier ondermijnt ze zichzelf. Ze bereikt niet wat ze zo graag wil bereiken; haar diploma om als pedicure een eigen praktijk te starten. 

Ze heeft er al vaak over nagedacht hoe ze dit anders kan doen. En vele pogingen gedaan om het op een goede manier vol te houden. Helaas komt er elke keer weer een moment dat ze in haar oude patroon vervalt. Het lijkt erop dat Suze er enkel met haar gezonde verstand niet komt …

In lichaamsgerichte therapie kijk ik samen met Suze naar waar dit vandaan komt. Als meisje van acht heeft Suze al de conclusie getrokken dat ‘het haar toch niet lukt’. Ze had de pech een juffrouw op school te treffen die niet al te tactisch met haar leerlingen omging. De werkstukken van de beste leerlingen werden met veel lof uitgebreid besproken. De mindere leerlingen konden het met een aantal kritiekpunten doen. Soortgelijke situaties kwam ze vervolgens vaker tegen in haar leven, wat haar overtuiging alleen maar bevestigde.

In een sessie gaan we terug naar de situatie op de basisschool als zesjarig meisje. Suze beleeft opnieuw wat ze toen voelde. Ze kan hierdoor een nieuwe betekenis geven aan deze ervaring, maar nu als de volwassen vrouw die ze is en met de mogelijkheden die ze als volwassene heeft. Van binnenuit verandert haar beleving van wat er gebeurde. Tegelijkertijd verandert haar kijk op de wereld. Als vanzelf gaat ze haar huidige werkelijkheid anders zien, zich er anders bij voelen en kan ze ook anders gaan handelen.

Suze is blij met de ervaring en past het toe in haar leven. Het lukt haar als vanzelf beter recht op haar doel af te gaan en te doen wat nodig is om haar fel begeerde diploma te halen. Ze weet dat het haar gaat lukken, haar praktijk komt er wel!

Lees meer over mijn manier van werken in mijn blog over Janske

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf elf in cijfers: