pijl

Ik kan je nog niet missen

Als de laatste foto vervaagt en de pianomuziek wegebt neemt de vader van José plaats achter het katheder. Hij vertelt met zachte stem liefdevol over zijn dochter José en over de bijzondere band die zij altijd gehad hebben. Het afscheid van haar doet hem zichtbaar pijn, hij moet zijn verhaal af en toe onderbreken om zich te herpakken met een slokje water. “Wat ontzettend moedig”, denkt Lieke, “dat hij het woord neemt op de uitvaart van zijn eigen dochter!”

Via de livestream kan Lieke hem goed zien en horen. Elke zin die hij zegt raakt haar, elk woord neemt ze op. Gebiologeerd staart ze naar het scherm. Als er tranen op haar handen vallen merkt ze tot haar verbazing dat haar wangen helemaal nat zijn.

José was een collega van Lieke. Ze heeft haar niet echt goed gekend. Hun contact beperkte zich tot de gebruikelijke gesprekjes over dagelijkse dingen tijdens koffie- en lunchpauzes. Toch mocht ze José wel en konden ze altijd fijn samenwerken. José is met haar 52 jaar veel te jong overleden. Wat een verdriet voor haar gezin!

Psychosociale therapie zwolle vader en dochter

De herdenking wordt beëindigd met een mooie close-up van José. Lieke klapt haar laptop dicht en zakt achterover op haar bank. De emoties kolken door haar lijf en de tranen blijven komen. Ze begrijpt er niets van en ze vraagt zich af: "Waarom raakt dit mij zo?"

Lieke blijft het beeld van de vader van José voor zich zien. Ze hoort steeds opnieuw dat hij zegt: "Ik kan je nog niet missen!" En elke keer trekt er een golf van verdriet door haar lijf. Ineens schuift het beeld van haar eigen vader ervoor. Haar vader overleed heel plotseling toen Lieke 5 jaar was. Ze heeft geen bewuste herinneringen aan deze gebeurtenis en hoe dat toen voor haar was, ook niet aan de begrafenis. Haar moeder hertrouwde waardoor ze al snel een tweede vader kreeg met wie ze gek was.

Die nacht slaapt Lieke onrustig en wordt ze vaak wakker. Als ze moe opstaat beseft ze dat het tijd is dat ze zich eens gaat verdiepen in haar vader. Blijkbaar heeft ze hem en het plotselinge verlies ergens weggestopt. Ze is ineens ook nieuwsgierig en heeft zoveel vragen. Wat was haar vader voor man? Hoe was haar band met haar vader? Wat deden ze samen? Hoe voelde dat kleine meisje zich toen hij overleed?

 

Meer over rouw en verlies

 

 

 

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf vijftien in cijfers: