pijl

Dat doe ik wel even!

Esmee is een lieverd en heel gezellig in de omgang. Ze is altijd in voor een afspraak met vriendinnen en om samen iets te ondernemen. Als je het moeilijk hebt staat Esmee voor je klaar en ze maakt als het maar even kan tijd voor je vrij. Want dat vindt ze belangrijk in een vriendschap, dat je er voor elkaar bent! Als je haar hulp nodig hebt zegt ze al zonder dat je het hoeft te vragen: "Ja hoor, dat doe ik wel even!" Esmee is wat je noemt een ideale vriendin.

Esmee heeft in haar leven een karakterstructuur ontwikkelt waarin ze zich inhoudt. Ze is gericht op de behoeften van een ander en ze vergeet wat ze zelf nodig heeft. Ze offert zich op en voelt zich verantwoordelijk voor alles en iedereen. Als ze wel een keer ‘nee’ zegt op iets dan voelt Esmee zich enorm schuldig. En is ze bang dat de ander haar niet meer mag.

Psychosociale therapie zwolle foto Doe ik wel even

Natuurlijk is dit geen bewuste keuze geweest van Esmee. Ze lijdt hieronder en voelt zich vaak ontevreden en somber. En daar voelt ze zich dan weer schuldig over. Ze houdt dit allemaal binnen en praat er niet over. In de klagende toon waarop Esmee praat vindt het zich stiekem toch een weg naar buiten.

Esmee groeide op met alleen haar moeder. Haar vader heeft herinnert ze zich niet, hij overleed toen ze drie was. Haar moeder heeft hard gewerkt om Esmee alles te geven wat ze nodig had. In de dagen dat ze hoofdpijn had en dan een paar dagen in bed bleef leerde Esmee voor zichzelf te zorgen. En ook voor haar moeder, die op die dagen ook altijd erg verdrietig was. ’s Avonds in bed huilde Esmee zichzelf in slaap, bang dat haar moeder misschien ook wel dood zou gaan.

Esmee ontwikkelde deze karakterstructuur als reactie op het tekort aan aandacht en liefde dat ze ervaarde in haar jeugd. Door het verlies van haar vader, door het drukke leven van haar moeder die genoeg had aan zichzelf. Het is een onbewuste keuze, de kleine Esmee hoopte op deze manier toch nog te krijgen waar ze zo’n behoefte aan had. Het vroeg moed van Esmee om met deze lastige gevoelens aan de slag te gaan. 

Maar wat het haar brengt is erg de moeite waard: Esmee weet weer wat haar eigen behoeften zijn en neemt dit ook serieus. Ze neemt ruimte in in het contact met anderen en ze deelt de dingen die haar bezig houden. Ook als er niet naar gevraagd wordt. Ze kan een veel betere invulling geven aan haar leven en de somberheid is voorbij. Ze maakt nu een gezondere afweging als iemand haar iets vraagt. En het wordt gewoon geaccepteerd als ze ‘nee’ zegt, ze vinden haar daarna nog steeds een lieve meid!

 

Lees over José die ook als jong meisje haar vader verloor

 

 

 


Laat een bericht achter - aantal berichten: 0Ben jij de eerste die reageert?Laat een bericht achter

naam
e-mail
website
bericht
Schrijf acht in cijfers: